Sfaturi pt parinti - Cum se depisteaza si previne scarlatina la copii

Sfaturi pt parinti - Cum se depisteaza si previne scarlatina la copii />

Scarlatina este una dintre bolile copilariei, alaturi de oreion, rujeola, rubeola si varicela si este produsa de bacteria streptococul beta-hemolitic de grup A. Aceasta are o frecventa mult mai mare in mediul urban comparativ cu cel urban, predominant afectand baietii, in mod special in lunile Mai-Iunie si Noiembrie-Decembrie. Media de varsta la care aceasta boala apare este de 5 – 9 ani, insa ea poate fi declansata inclusiv dupa epuizarea anticorpilor dati de mama copilului ( dupa 6 – 12 luni).


CUPRINS:

  1. Cele mai frecvente intrebari despre scarlatina la copii
  1. Vindecarea scarlatinei la copii – Top 3 solutii eficiente
  2. Modalitati de prevenire a scarlatinei la copii

  1. Cele mai frecvente intrebari despre scarlatina la copii

Cum se transmite scarlatina la copii?

Scarlatina este foarte contagioasa, aceasta transmitandu-se oral, pe cale respiratorie, prin cale directa, prin intermediul picaturilor de saliva care sunt imprastiate in timpul vorbirii directe, a stranutului, rasului, dar si indirect prin obiecte contaminate cu bacteria, precum jucariile sau piesele de mobilier. Modul de transmitere al scarlatinei este de neoprit intr-o colectivitate, de aceea trebuie prevenit inca de la primele semne pe care copii de la cresa, gradinita sau scoala le prezinta.

Streptococul pe care il poarta bolnavii contagiosi poate fi prelevat si identificat la sfarsitul perioadei incubatiei sale, cu 24 de ore inainte ca simptomele sa apara, perioada de recoltare incheindu-se in primele 24-48 de ore dupa inceperea tratamentului antibiotic. Daca tratamentul nu este administrat, pacientii pot ramane contagiosi inclusiv in perioada de convalescenta, pana la maxim 10 saptamani. Nu sunt de neglijat nici persoanele care nu sunt afectate de streptococ, acestia fiind doar purtatori ai tulpinii, de aceea, in cazul unui focar de scarlatina, este recomandat ca toti cei prezenti in mediul respectiv sa fie consultati de un cadru medical si sa isi faca analizele corespunzatoare, pentru a fi determinata existenta sau inexistenta bacteriei in organism.

Care sunt simptomele scarlatinei, cum se poate depista de catre familie?

→ Cel mic are febra mai mare de 38.9o Celsius;

→ Frisoane;

→ Stare de oboseala, este apatic si lipsit de energie;

→ Prezinta stare de greata sau varsaturi, nu are pofta de mancare;

→ Limba isi modifica treptat aspectul;

→ In jurul gurii si a narilor pacientul prezinta paloare, aceasta contrastand foarte mult cu roseata pometilor;

→ Ganglionii de la baza gatului sunt umflati si copilul prezinta dificultati la inghitire;

In cazul acestor simptome, este necesar ca cel mic sa fie consultat de un medic pediatru pentru a i se face un control amanuntit, in urma caruia sa se stabileasca diagnosticul.

simptome scarlatina

Cum se manifesta la copii scarlatina?

La aproximativ 48 de ore de la primul simptom, apare o eruptie pe pielea micutului, aceasta extinzandu-se de la nivelul bratelor, pieptului si gatului, inspre restul corpului. Petele sunt rosii, iesite in relief si aspre.

Dupa aproximativ 7 - 14 zile de la ziua 0, la nivelul fetei apare descuamarea furfuracee, iar la nivelul extremitatilor cea lamelara, limba incepand sa se descuameze si ea. Peste aproximativ inca 2 saptamani incepe descuamarea corpului, incepand cu mainile si picioarele, extinzandu-se pana la zona genitala. In aceasta perioada, limba isi recapata culoarea si aspectul normal, sanatos.

cum se manifesta scarlatina la copii

Exista complicatii ale acestei afectiuni? Care sunt acestea?

Complicatiile in cazul scarlatinei la copii sunt rare si apar de cele mai multe ori in cazurile in care afectiunea nu este tratata corespunzator sau deloc. Cele mai dese complicatii sunt:

→ Otita;

→ Sinuzita;

→ Abcesele amigdalelor;

→ Reumatismul articular acut , acesta putand afecta inima.

Majoritatea complicatiilor isi au originea in raspandirea bacteriei la alte organe precum:

→ Amigdalele;

→ Urechile;

→ Sinusurile;

→ Sangele / Vasele sangvine.

  1. Vindecarea scarlatinei la copii – Top 3 solutii eficiente

Este esential ca dupa primele simptome sa fie consultat un medic pediatru care sa stabileasca in urma unui control amanuntit care este stadiul scarlatinei si care este cel mai bun tratament pentru micutul tau. Cu toate acestea, exista indicatii si recomandari comune:

Este nevoie de o perioada de minim 7 zile de repaos total, copilul fiind izolat in casa, evitandu-se contactul cu obiecte sau persoane care nu reprezinta o necesitate;

Pe parcursul bolii este nevoie de o hidratare intensa, regimul fiind lacto-hidro-zaharat;

Este recomandat in majoritatea cazurilor un tratament cu penicilina injectabila, pentru aproximativ 7 – 10 zile. In cazul copiilor alergici la aceasta substanta, se poate folosi eritromicina.

Trebuie tratate si diminuate simptomele bolii:

→ Se foloseste Paracetamol / Ibuprofen / Algocalmin pentru scaderea febrei;

→ Mixturi mentolate / creme cu efecte calmante pentru mancarimile din zonele eruptiilor;

→ Faringosept / TantumVerde / comprimate pe baza de albastru de metil pentru durerile din gat (daca este cazul).

  1. Modalitati de prevenire a scarlatinei la copii

Cea mai buna modalitate de prevenire este si cea mai grea, deoarece presupune evitarea oricarui contact cu o persoana bolnava sau purtatoare. Daca acest lucru nu este posibil, in mod special pentru copii care iau contact cu un numar mare de persoane (cresa, gradinita, scoala, activitati extracurriculare), camera in care sta copilul trebuie constant aerisita, igiena sa trebuind respectata fara vreo exceptie. Este esential ca daca o persoana care a luat contact cu cel mic, s-a imbolnavit recent de scarlatina, sa mergeti la doctor pentru un control amanuntit, efectuandu-se un exudat faringian, administrandu-se daca este cazul, un tratament preventiv.

surse foto:

www.sfatulparintilor.ro

www.fiisanatos.md