Cum ne dam seama daca scaunul auto ales e sigur pentru copil?

Cum ne dam seama daca scaunul auto ales e sigur pentru copil? />

Parintii se intreaba adesea care dintre modelele de scaune auto pentru copii sunt cele mai potrivite. Raspunsul este ca trebuie sa il alegeti pe acela care se potriveste cel mai bine masinii, bugetului, bebelusului si care va fi usor de fixat de fiecare data cand veti calatori cu copilul dumneavoastra.

Modelele moderne de scaune pentru masina au sisteme suplimentare pentru a fi instalate cu usurinta, cum ar fi sistemele de clipsare si hamurile. Pentru ca instalarea corecta este esentiala daca vreti sa calatoriti in siguranta, toate aceste dotari suplimentare sunt de dorit atunci cand alegeti un scaun pentru masina in care va calatori copilul dumneavoastra.

De ce tinem cont cand alegem scaunul auto

  1. Inaltime
  2. Greutate
  3. Varsta

Din punct de vedere al inaltimii, capul copilului va trebui sa se gaseasca la cel putin 2-3 centimetri mai jos de marginea superioara a spatarului scaunului. Este important sa respectati aceste recomandari pentru a evita riscul de accidentari atunci cand puneti frane bruste sau la posibile tamponari cu alte masini.

Scaunele care se instaleaza cu spatele la sensul de mers sunt recomandate pentru copiii de pana la 5 kilograme. Daca scaunul ales poate fi instalat si cu spatele si cu fata la sensul de mers, atunci el se foloseste in prima pozitie pana cand bebelusul are cel putin un an si cantareste peste 5 kilograme, respectiv in a doua pozitie pana nu se depaseste limita de greutate trecuta pe partea laterala a scaunului.

Cand instalati scaunul pentru copii acesta trebuie sa stea fix, nemiscat, sa fie strans ancorat, amplasat la unghiul potrivit si sa se afle la distanta de cel putin 10 centimetri de usile laterale pentru a evita loviturile din cauza balansului. Sistemul de prindere ISOFIX este considerat a fi cea mai sigura modalitate de fixare a scaunelor auto pentru copii  Datorita noii politici de retur a magazinelor, puteti cumpara un scaun auto pentru copii, iar daca nu se potriveste masinii, il puteti inlocui cu un altul.

Atat pentru Romania, cat si pentru restul tarilor din Uniunea Europeana, parintii trebuie sa stie ca regulile UE pretind ca orice copil sub 135 de cm sa fie pus intr-un scaun auto corespunzator varstei si greutatii sale. Cu toate acestea, cele mai multe marci de masini realizeaza centurile in asa fel incat pot fi folosite fara un scaun de protectie sau inaltator de la 150 de cm in sus.

Categoriile de scaune auto pentru copii

  • Grupa 0+ (0-13 kg) - acestea sunt scaunele auto pentru nou-nascuti tip scoica sau cosulet auto
  • Grupa 0-1-2 (0-25kg) - aceste scaune se pot transforma pe parcurs ce bebelusul creste, pana in apropierea varstei de 8 ani. Pentru grupa 0+, scaunele se monteaza cu spatele la directia de mers, iar pentru grupele 1 si 2 se monteaza cu fata la directia de mers
  • Grupa 0-1-2-3 (0-36kg) - aceste scaune se pot transforma pe parcurs ce bebelusul creste, pana in apropierea varstei de 12 ani. Pentru grupa 0+, scaunele se monteaza cu spatele la directia de mers, iar pentru grupele 1, 2  si 3 se monteaza cu fata la directia de mers
  • Grupa 1 - pentru copii intre 9 si 18 kg, de la 9 luni pana la 3-4 ani
  • Grupa 2 - pentru copii intre 9 si 25 kg, de la 9 luni pana la 6 ani
  • Grupa 3 - pentru copii intre 15 si 36 kg, pana in jurul varstei de 12 ani

Oricat de scump ar fi scaunul pe care il alegeti in cele din urma, acesta nu va fi de la sine sigur pentru copil daca nu respectati instructiunile de utilizare si daca nu il instalati corespunzator la fiecare utilizare. Este bine sa verificati si in manualul autovehiculului ca scaunele sunt potrivite pentru instalarea si folosirea corespunzatoare drept scaune auto pentru copii.