7 sfaturi pentru parinti pentru taierea motului la copii

7 sfaturi pentru parinti pentru taierea motului la copii />

Taierea motului este un obicei strabun, organizat de parinti pentru celebrarea unei noi etape din viata copilului sau. Desi nu este o sarbatoare certificata din punct de vedere crestin ortodox, acest eveniment constituie un motiv in plus, un prilej pentru ca familia si prietenii apropiati sa se reuneasca.


Cuprins:

 1. Care este traditia sarbatoririi taierii motului?
 2. Cand se sarbatoreste taierea motului?
 3. Cele mai importante sfaturi pentru parinti
 4. Semnificatia obiectelor alese de catre copil
 5. Mitologie – semnificatii ale taierii motului la copii

 1. Care este traditia sarbatoririi taierii motului?

In functie de regiunea tarii, obiceiurile pot fi putin diferite, insa la origine, evenimentul in sine are aceleasi semnificatii si se realizeaza aproximativ in acelasi mod, avand in centru interesul pentru cel mic si mai ales pentru alegerile acestui, care se presupune ca au rolul de a determina si prezice viitorul micutului. Initial, taierea motului era un eveniment organizat doar in cinstea baietilor si simboliza curajul si puterea acestora capatate din acel moment, insa, ulterior, in timp, acest eveniment a devenit sarbatorit si in cinstea nou nascutilor de sex feminin.

Unele traditii prevad prinderea unei suvite de par, din parte frontala si legarea ei cu o panglica rosie sau albastra, iar dupa momentul taierii motului, suvita de par rezultata se va lipi pe un banut de argint cu ajutorul cerii topite de la lumanarea de botez. Alte traditii presupun taierea parului netuns al bebelusului in patru parti, in forma de cruce.

 1. Cand se sarbatoreste taierea motului?

De cele mai multe ori, la implinirea a unui an din viata,  se sarbatoreste evenimentul de taiere a motului, insa se poate celebra si mai tarziu, pana la implinirea a 3 ani de viata a celui mic. Alteori, aceasta sarbatoare este similara cu momentul botezului, insa depinde foarte mult de dorintele parintilor, de regiunea din care provin acestia, dar si de alti factori externi care pot afecta momentul, precum vremea sau starea de sanatate a micutului.

 1. Cele mai importante sfaturi pentru parinti

Organizarea unei astfel de petreceri nu ar trebui sa fie prea dificila, mai ales pentru ca intregul eveniment se desfasoara, de obicei, intre membrii familiei si/sau prietenii apropiati. Insa, sunt anumite detalii pe care ar trebui sa le iei in considerare atat pentru reusita petrecerii, cat si pentru ca cel mic sa se bucure de o experienta placuta.

 • Incearca sa faci atmosfera cat mai relaxanta, pentru a nu agita si mai mult copilul. Cel mai probabil, acesta va tinde sa planga, pentru ca s-ar putea sa nu inteleaga ce se intampla si de ce este atat de multa lume in jurul sau.
 • Intrucat acest eveniment marcheaza si, intr-un fel sau altul, se pare ca este decisiv pentru viitorul copilului tau, datorita prezicerilor din viitor determinate de alegerile celui mic, ar trebui sa fii atent chiar si la detaliile minore, astfel incat petrecerea sa fie una reusita, devenind, peste ani si ani, o amintire frumoase, de neuitat.
 • Respecta, pe cat posibil, traditiile din regiunea in care te afli, pentru a te asigura ca viitorul bebelusului va fi unul prielnic din toate punctele de vedere.
 • Nu uita de semnificatia turtei, ce impartita in 4 bucati si daruita invitatiilor, simbolizeaza prosperitate si bucurie. In unele zone, ruperea turtei este specifica doar fetelor, in timp ce pentru baieti se prefera colacul sau chiar taierea directa a motului.
 • In momentul taierii motului, incearca sa ii distragi atentia micutului cu tot felul de lucruri sau cu atentia de care are nevoie, pentru ca aflandu-se la o varsta destul de frageda, acesta, cel mai probabil, nu va intelege ceea ce i se intampla. 
 • In ceea ce priveste tavita cu alegeri pe care copilul ar trebui sa le faca, prezicandu-si astfel traiectoria in viata, parintii ar trebui sa puna pe aceasta obiecte din cele mai diverse, pentru a permite micutului sa le aleaga pe cele care ii trezesc interesul si curiozitatea.
 • Nu uita ca cel mai important este copilul si bunastarea lui fizica si psihica, insa nu ar trebui sa neglijezi nici invitatii, care se bucura impreuna cu voi de acest moment special, unic.
 1. Semnificatia obiectelor alese de catre copil

Se spune ca obiectele alese de cel mic, imediat dupa taierea motului au rolul de a prezice traiectoria pe care acesta o va avea de urmat in viata, din punct de vedre al carierei, al norocului si al trasaturilor de personalitate:

 • Foarfeca/pieptane: inclinatie spre meseria de frizer, hair stylist, ori poate denota o persoana stilata, care se preocupa de aspectul sau fizic. Daca alege acul si foarfeca se pare ca se va bucura de pasiunea pentru croitorie, design vestimentar;
 • Caiet/pix/carte: pasiunea pentru lectura, persoana inteligenta sau care tinde sa lucreze in sfera invatamantului;
 • Bani: bogatie, realizare pe plan profesional si financiar;
 • Parfum: denota o persoana cocheta, care pune pret pe ingrijirea personala si pe imaginea de sine;
 • Cheile de la masina: meseria de sofer sau alte veleitati destinate condusului.

In general, acestea sunt cele mai intalnite obiecte ce apar pe tavita copilului, insa, in functie de zona sau de felul persoanelor, pot fi puse si altele pe care acestia le considera semnificative.

obiecte tava taierea motului

 1. Mitologie – semnificatii ale taierii motului la copii

Taierea motului este un fenomen sarbatorit inca din cele mai vechi timpuri, avand alte denumiri si practici, insa, la origini, simbolizand acelasi lucru: aducerea buna starii, sanatatii si norocului in viata bebelusului.

Desi nu este datata ca fiind o sarbatoare cu caracter religios, ci mai de graba legata de mistica si de simboluri, taierea motului este practicata inclusiv in prezent, mai ales in zonele rurale. Aceasta mai poarta si denumirea de „datul de grinda”, obicei mostenit de la popoarele geto-dacice si infaptuit initial de preot, moasa sau nasii de botez ai copilului.  Povestea s-a nascut inca de pe vremea preotului geto-dac Zalmoxe, care rugandu-se pentru nasterea mai multor baieti, avand astfel o armata prospera si gata de lupta, gaseste luminarea prin practicarea acestei traditii ( datul de grinda - ce implica ridicarea pruncului cu crestetul pana aproape de grinda si rostirea unui mesaj prielnic pentru sanatatea, curajul si puterea celui mic). Dupa aceea, copilul era incredintat parintilor, urmand ca acestia sa respecte procedura in fiecare dimineata, pana la implinirea a 3 ani.

Acestea sunt cele mai importante sfaturi si aspecte de care ar trebui sa tii pentru organizarea evenimentului destinat celebrarii taierii motului copilului tau.